Dapper Don Quichot

Don Quichot 2002-2003

de fantastische lotgevallen van een ridderlijke fantast

Dapper waagde een aantal tragikomische aspecten uit de markante levenswandel van de romanfiguur Don Quichot de la Mancha (Miguel de Cervantes Saavedra 1547-1616) te nemen als uitgangspunt voor een luchtig theaterspektakel. Enkele kleurrijke escapades werden vrijzinnig versmolten tot een absurdistisch ‘sprookje'.

De karikaturale aanpak van romantische en tragische verwikkelingen zorgde voor een zowel hilarisch als ontroerend beeldverhaal. Zonder gewichtige tekstballonnen, omdat de beelden voor zichzelf spraken.

In Dappers' Don Quichot ontpopt de aftakelende edelman zich als een op hol geslagen ridder, even wanhopig als hartstochtelijk op zoek naar zijn muze. De queeste naar zijn droomnimf gaat echter niet over rozen en in de heroïsche doch ijdele strijd tegen vermeend onrecht bevecht de romanticus fictieve èn werkelijke spookbeelden…

Don Quichot werd voor het eerst in december 2002 vijftien maal opgevoerd in het monumentale Luxortheater te Arnhem. De locatie werd daarbij optimaal in de voorstelling geïntegreerd.

In de zomer van 2003 is de voorstelling in aangepaste vorm te zien geweest op diverse landelijke theaterfestivals in ondermeer Breda, Venlo, Den Haag, Almere en Arnhem.

Ondanks de relatieve onbekendheid met de roman Don Quichot, werd de spektakelvoorstelling vanwege een verrassende aanpak zowel binnen als in de openlucht met veel enthousiasme ontvangen door een groot en breed publiek.

 

idee & vormgeving Winnie Jolink, Gertjan Kleinmeijer, Gerben van der Woude
spel (2002) Margo van Asten, Martine Bastmeijer, Nienke Brinkhuis, Welmoed Bruinsma, Roelof Huysmans, Sif Vermeulen
regie/script Gertjan Kleinmeijer
spelbegeleiding (2002) Clare Dowling
decor & rekwisieten Welmoed Bruinsma (realisatie), Gonneke de Haan (stagiaire), Gertjan Kleinmeijer, Magda Rinkema (realisatie), Gerben van der Woude
constructies Gerben van der Woude
kostuums Winnie Jolink
kostuumrealisatie Gonneke de Haan, Winnie Jolink, Harmke Steur
grime Margo van Asten, Winnie Jolink, Corine Matthijssen
licht Marc Goossens, Hugo Hendrickx
geluid Gertjan Kleinmeijer
productie Gertjan Kleinmeijer
vrijwilligerscoördinatie Frederieke Scheer
met veel dank aan Patrick van Doeveren, Alex Klippel, Jan Kremer, Huub van der Pluijm, Frans van Os, Jurgen Rooijackers, Anouk Schouten, Gerrit Stallinga, Ruth van Swaay, Sharon van Vliet, de doggies en alle anderen voor hun steun en inzet

Don Quichot kwam tot stand met financiële ondersteuning door
Fonds Cultuur Gemeente Arnhem
Prins Bernhard Cultuurfonds
Provincie Gelderland
VSB Fonds

 

Dapper Don Quichot
Dapper Don Quichot
Dapper Don Quichot
Dapper Don Quichot
Dapper Don Quichot
Dapper Don Quichot
Dapper Don Quichot
Dapper Don Quichot
Dapper Don Quichot
Dapper Don Quichot
Dapper Don Quichot
Dapper Don Quichot
Dapper Don Quichot
Dapper Don Quichot
Dapper Don Quichot